opbouw van een cursus

Over de loop van een cursus behandel je verschillende thema’s met je groep cursisten. Verschillende thema’s die je zou kunnen behandelen hebben we voor je uitgewerkt in Een goede schaatsbeweging kun je thematisch benaderen.
Je kan ervan uitgaan dat je nog niet klaar bent met een thema na een enkele les. De verschillende onderdelen van de schaatsbeweging kunnen dus meerdere keren per seizoen langskomen. Om je lessen leuk te houden moet je leren variëren. Naast afwisseling van onderwerp en aandachtspunt kan je de oefenstof ook verpakken in een andere lesvorm, of in een ander (inleidend) verhaal. Je zou er ook voor kunnen kiezen de opdrachtsvorm aan te passen (denk bijvoorbeeld aan competitie, teams, snelheid) of een opdracht steeds ietsje moeilijker te maken.

Hiernaast zijn er nog een aantal belangrijke criteria die invloed hebben op een seizoensplanning. Er zit in een seizoen een natuurlijke tweedeling: voor en na de kerst. Je zou er voor kunnen kiezen om na de kerst de thema’s die je al hebt behandeld te herhalen, maar dit keer in meer detail. Aan het eind van elke periode kan, en mag, meer aandacht besteedt worden aan actie-, prestatie- en uithoudings- vragende vormen. Ook het niveau kan van invloed zijn op een seizoensplanning.

Een mogelijke seizoensopbouw, los van het niveau van de groep, voor een seizoen van 17 weken zou kunnen zijn:
1  houding – ritme
ritme – afzet
afzet – houding
houding – balans
5  balans – ritme
6  afzet – balans
7  plaatsing – bocht
8  bocht – afzet
9  groep – activiteit
KERSTVAKANTIE
10  ritme – houding
11  glijden – bocht
12  bijhaal – bocht
13  timing – bocht
14  balans – timing
15  afzet – timing
16  harder – activiteit
17  actie – afsluiting