opbouw van een cursus

Thema’s
Een thema is een onderwerp dat gedestilleerd kan worden uit de schaatsbeweging en die hebben we uitgewerkt onder “Een goede schaatsbeweging”.

Oefenstof
De oefenstof moet je altijd kunnen plaatsen binnen de volgende handvatten:

Om je lessen leuk te houden moet je leren variëren. Je kunt dan denken aan:

Hiernaast zijn er nog een aantal belangrijke criteria die invloed hebben op een seizoensplanning. Er zit in een seizoen een natuurlijke tweedeling, voor en na de kerst: na de kerst herhaal je desgewenst de thema’s maar nu meer in detail. Aan het eind van elke periode kan, en mag, meer aandacht besteedt worden aan actie-, prestatie- en uithoudings- vragende vormen. Ook het niveau kan van invloed zijn op een seizoensplanning.

Evalueren
Evaluatie is het belangrijkste instrument voor een instructeur om te groeien als lesgever. Bij evalueren kijk je terug op de les die je gegeven hebt. Er zijn twee bruikbare manieren van evaluatie: product-evaluatie en proces-evaluatie. Bij product-evaluatie kijk je puur naar de inhoud van de les. Ben je hier tevreden over; had het beter gekund met een andere oefening, etc. Bij de proces-evaluatie kijk je naar de manier waarop je tot dit resultaat gekomen bent, de weg die je bewandelt hebt, hoe kan ik de volgende keer sneller voorbereiden, etc. Deze evaluaties kun je altijd zelf uitvoeren, maar je natuurlijk ook met collega’s bespreken hoe zij iets zouden aanpakken, of met een hoofdinstructeur samen kijken hoe je iets hebt aangepakt.

Een mogelijke seizoensopbouw, los van het niveau van de groep, voor een seizoen van 17 weken zou kunnen zijn:
1  houding – ritme
ritme – afzet
afzet – houding
houding – balans
5  balans – ritme
6  afzet – balans
7  plaatsing – bocht
8  bocht – afzet
9  groep – activiteit
KERSTVAKANTIE
10  ritme – houding
11  glijden – bocht
12  bijhaal – bocht
13  timing – bocht
14  balans – timing
15  afzet – timing
16  harder – activiteit
17  actie – afsluiting