kun je thematisch benaderen

Een totaalbeweging zal altijd meer zijn dan zijn onderdelen. Hoewel je een schaatsbeweging niet kan opdelen in losse stukken, kun je hem wel thematisch benaderen. Niet scheiden, wel onderscheiden. Dit geeft ons de mogelijkheid om niet alleen de schaatsbeweging, maar ook het leerproces thematisch te benaderen.

Er zijn thema’s die zich bezig houden met bewegings-technische aspecten: frequentie, ritme, timing, balans en houding; en er zijn thema’s die over fysieke aspecten gaan: stabiliteit, behendigheid, power, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

In de wetenschap dat deze verschillende aspecten zijn gebonden aan alle facetten van de totaalbeweging, bieden ze houvast om deze beweging van meerdere kanten te benaderen. 


Toch kan het ook goed zijn om de verschillende fases van de schaatsbeweging te analyseren. Dit is onder andere omdat er, ondanks dat iedereen een unieke schaatsbeweging heeft, ook natuurkundige wetten zijn die voor iedereen gelden, en deels bepalen hoe schaatsen werkt. Hieronder kun je analyses vanuit de 5 bewegings-technische facetten, vanuit de 4 fases en de 5 fysieke aspecten van de schaatsbewegingn bekijken, die van toepassing zijn op het rechte-eind, en in de bocht.

op het rechte-eind

in de bocht

relatie rechte-eind en de bocht