Week 7

Een trainingsles en een Blog (een uitleg over de app) staan onder aan deze pagina

Wij denken dat we weer een mooie toevoeging hebben voor de komende weken. Met onze Duo-app heb je de lessen altijd bij de hand. Het is simpel op je telefoon te plaatsen. Wij zijn ervan overtuigd dat een leerproces baat heeft bij veel variaties. Voor  ALLE  variatie en “achtergrond” hebben we (nog) geen plek in deze app, die blijven we op de site zetten.

VERDER: Als we de les beginnen blijft het belangrijk dat we even “inchecken”. Hoe gaat het met je. Is alles duidelijk. Wat willen we van elkaar zien. Zijn er nog vragen. We kunnen weer in kleine groepjes samen schaatsen en ook op 1,5 meter is dat wel zo gezellig.

Voor Beginnende schaatsers gaat het deze week over Afzetten en dan met steeds meer Power (kracht x snelheid). Er blijft  aandacht voor een “knik” in de knieën en navel en we hopen op steeds meer stabiliteit terwijl je je gewicht verplaatst van het ene been op het andere been. In het 2e deel van de les gaan we ook je uithoudingsvermogen iets meer aandacht geven.

Voor de Middengroepers en Gevorderde schaatsers gaat het deze week over Ritme en dan steeds spelen met Power (kracht x snelheid). Natuurlijk moet er aandacht blijven voor Stabiliteit als we steeds efficiënter en effectiever willen gaan schaatsen. In het 2e deel van de les gaan we ook je uithoudingsvermogen iets meer aandacht geven.

Onder de lessen en in de “wat zegt de opleider” staan  de mechanische uitgangspunten verder uitgewerkt en ook over het sausje van deze week Power (kracht x snelheid) en Uithoudingsvermogen kun je nog iets meer lezen. Als je de oefeningen meer duiding wilt geven kun je naar de filmpjes kijken onder de volgende knoppen.

Filmpjes voor Beginnende Schaatsers, Filmpjes voor Middengroepers, Filmpjes voor Gevorderde Schaatsers

Beginnende schaatsers

Middengroepers

Gevorderde schaatsers

Beginnende schaatsers: Vorige week hadden we aandacht voor Stabiliteit vanuit het thema Ritme. Nu is het aandacht voor Power vanuit Afzetten. Meer power geeft meer snelheid maar is moeilijker uit te voeren en vraagt om een stabieler lichaam.

Middengroepers /Gevorderde schaatsers: Vorige week hadden we aandacht voor stabiliteit vanuit je Houding. Dat is belangrijk om voldoende gewicht tegen het ijs te kunnen zetten in de juiste richting. Nu is het aandacht voor Power en spelen met verschillende Ritmes. Dit moet resulteren in een betere afzet qua timing (moment) en richting.

Deze benadering vraagt veel van je bewegingsuitvoering (mogelijkheden). Al je bewegingen moeten wel steeds gecontroleerd op het ijs overgebracht worden. Power staat heel dicht bij Stabiliteit maar ook bij Behendigheid als je speelt met ritme. Iedereen heeft zo ongeveer zijn/haar eigen optimum. Je eigen Frequentie qua power per slag.

Daarnaast maken we de opdrachten in het tweede deel van de lessen deze week wat langer. Daarbij wordt het conditionele aspect van het schaatsen aangesproken.

Het FITHEID sausje van deze week (voorwaarden om te kunnen oefenen)Power(kracht x snelheid)
Het vermogen iets te verplaatsen. Een combinatie van kracht en snelheid.Een lichter object kun je met meer snelheid verplaatsen.
Om je lichaam te kunnen verplaatsen heb je kracht nodig. Als je meer kracht hebt dan een andere schaatser die net zo zwaar is als jij, kun je je lichaam meer vaart meegeven(power = kracht x snelheid).

Behendigheid
Het vermogen om de positie van het alle lichaamsdelen efficiënt te veranderen/aan te passen aan de situatie.
Deze behendigheid is nodig in elk onderdeel van de schaatsslag.

Uithoudingsvermogen : Het kunnen volhouden een activiteit.

Kun jij een opdracht lang volhouden. Hoe moe word jij ervan. Dit maakt of je iets langer kunt oefenen en iets langer en/of meer oefenen maakt dat je het sneller leert.

Mechanische uitgangspunten, (die natuurlijk ook altijd blijven gelden.)

Uitgangspunt 5: Meer gewicht/druk/kracht tegen het ijs geeft meer kracht terug van het ijs. Dit geldt voor zowel het rechte eind als de bocht.

 

Stabiliteit en houding zijn belangrijk om voldoende gewicht tegen het ijs te kunnen zetten in de juiste richting. Om power te kunnen leveren moet er wel iets zijn om voldoende lang power tegen te kunnen leveren. Dit moet resulteren in een goede gewichtsverplaatsing(timing en richting).

Uitgangspunt 7 : Zoek naar een optimale frequentie

 

 

Wat zegt onze opleider

Een Trainingsles