Week 6

Een trainingsles en een achtergrond Blog staan onder aan deze pagina

Wij gaan ervan uit dat we onze lessen met digitale ondersteuning op deze manier blijven aanbieden. We blijven goed luisteren wat er op het ijs gebeurd en wat de autoriteiten ons aangeven. We willen wel graag de ruimte die we krijgen positief gebruiken. Echt in groepen lesgeven kan gewoon nog niet. Maar jij als schaatscursist hebt natuurlijk veel te vertellen, je hebt vragen, je voelt onduidelijkheden maar ook zekerheden. Een instructeur heeft  ook veel te melden, hij wil je helpen met zijn/haar ervaring, kennis en inzicht zodat je antwoorden krijgt op je vragen. Dit willen we toch iets meer vorm geven.

Elk 1e blok van een les bestaat uit “inschaatsen” met een aandachtspunt die je kent en je ervaart de oefenvorm. Dit blok moeten we ook gaan gebruiken voor meer interactie tussen jou als cursist en de instructeur. Is het duidelijk waar je mee aan de slag kunt? Heb je vragen over de vorige lessen? Wil je specifieke feedback? Wil je wat extra aandacht?  Pak het 1e blok de gelegenheid om deze vragen te stellen, je instructeur staat ervoor en wil je graag helpen, dan haal je nog meer uit je lessen.

Voor Beginnende schaatsers gaat het deze week over Houding en Ritme. Steeds aandacht voor een “knik” in de knieën en bij je navel. In een ritme waarbij je je lichaam ontspannen van het ene naar het andere been verplaatst. De oefeningen vragen net iets meer Stabiliteit. Een stabiele slag geeft je de mogelijkheid om voldoende gewicht tegen het ijs te kunnen zetten in de juiste richting. Je haalt meer uit je slag.

Voor Middengroepers en Gevorderde schaatsers gaat het deze week over Houding en Afzetten. Wil je je hoeken verkleinen en steeds effectiever afzetten is Stabiliteit een voorwaarde en dit moet resulteren in een goede gewichtsverplaatsing (qua timing, snelheid en richting).

Onder de lessen en in de “wat zegt de opleider” staan  de mechanische uitgangspunten verder uitgewerkt en ook over het sausje van deze week Stabiliteit kun je nog iets meer lezen. Als je de oefeningen meer duiding wilt geven kun je naar de filmpjes kijken onder de volgende knoppen.

Filmpjes voor Beginnende Schaatsers, Filmpjes voor Middengroepers, Filmpjes voor Gevorderde Schaatsers

Beginnende schaatsers

Middengroepers

Gevorderde schaatsers

Het thema Houding gaat over Stabiliteit. De mate waarin je de positie van je lichaam of lichaamsdelen kunt handhaven.

Om power te kunnen leveren moet er wel iets zijn om de power tegen te kunnen leveren. Het beste is dat een stabiel (stevig) lichaam. De power verplaatst dan het hele lichaam en wordt niet gebruikt om het lichaam van vorm te doen veranderen.

Uitgangspunt 3

Een kleinere kniehoek geeft meer afzet potentie. Of dat ook waargemaakt kan worden hangt van allerlei factoren af.

Uitgangspunt 5(bocht)

Meer gewicht/druk/kracht tegen het ijs geeft meer kracht terug van het ijs. Dit geldt voor zowel het rechte eind als de bocht.