Fit de zomer in/door/uit deel 1

24 maart 2021 Door: Mark Hakkeling

Wat is eigenlijk ‘fitheid’?

Fitheid wordt vaak gezien als: Hoe goed scoor je in uithoudingsvermogen. Dit is ook redelijk eenvoudig aan de buitenkant te zien; ben je snel buiten adem en hoe lang kun je het volhouden?

Maar fitheid is meer.

Schermafbeelding 2021-03-04 om 21.33.48.png

We kunnen fitheid het beste onderverdelen in 5 delen die je waarschijnlijk redelijk makkelijk over jouw eigen sportbeleving kan leggen.

Bij deze cirkel hoort een aantal (bijna wetmatigheden):

Uithoudingsvermogen en power zijn het gemakkelijkst te trainen en daarvan zijn de trainingsresultaten goed zichtbaar. Je kunt sneller, vaker, langer en meer vermogen leveren.

Ook is het snel duidelijk als hier onvoldoende aandacht aan is gegeven bij trainen; je komt niet mee en/of anderen presteren beter.

Flexibiliteit, stabiliteit en behendigheid zijn ook goed te trainen maar daarvan is het resultaat minder goed/snel zichtbaar. Op langere termijn wordt wel zichtbaar als hier geen of weinig aandacht aan is gegeven. Meer (kleine) blessures, kleinere bewegingsuitslag, ontwijken van situaties, slechtere prestaties ondanks veel trainen.

Flexibiliteit : De bewegingsmogelijkheid van één of meerdere gewrichten
Kun jij met de hoeken bewegen die passen bij je sportbeoefening? 

Stabiliteit : De mate waarin je de positie van je lichaam of lichaamsdelen kunt handhaven.
Kun jij je lichaamsgewicht gecontroleerd inzetten bij je sportbeoefening, ben je niet snel uit balans te brengen?

Behendigheid : Efficiënt kunnen bewegen aangepast aan de situatie. De stand van je lichaam of lichaamsdelen kunnen aanpassen aan de situatie
Kun jij de positie van het alle lichaamsdelen efficiënt sturen en op tijd in de goede positie zijn die situatie van je vraagt. Voorbereiden, uitwijken, afmaken.

Uithoudingsvermogen : Het kunnen volhouden een activiteit.
Kun jij een opdracht lang volhouden. Hoe moe word jij ervan. Dit maakt of je iets langer kunt oefenen en iets langer en/of meer oefenen maakt dat je het sneller leert.

Power (kracht x snelheid) : Het lichaam met snelheid in een specifieke richting kunnen  verplaatsen.
Hoeveel vermogen kun je leveren. Als je weinig power kunt geven heb je meer moeite om je lichaam te verplaatsen en/of versnellen.

De eerste en belangrijkste vraag voor jou is nu: Leg dit model eens over jouw eigen sport(en) en hoe scoor je volgens jou op de verschillende onderdelen?

Volgende keer: “hoe verder”.

Je kan op dit moment niet reageren.