EHBO

In geval van een ongeval op het ijs…

Op iedere ijsbaan is op de publieke openingstijden (waarop wij lesgeven) iemand met EHBO aanwezig, meestal in de daarvoor bestemde EHBO-ruimte en anders is daarvoor iemand van de horeca of de technische dienst aanwezig.

Je bent als instructeur echter vaak als eerste bij iemand die gevallen is. Het is natuurlijk fijn als je dan weet wat je kunt doen.

  1. Je komt als eerste bij het slachtoffer;
  2. Maak aan andere schaatsers kenbaar dat er iemand gevallen is, vraag iemand of een collega daarvoor een meter of 10-20 voor het ongeval plaats te nemen.
  3. Als er niets ernstigs aan de hand is, de persoon kan zelf opstaan en naar de kant schaatsen en maakt geen verwarde indruk (kan vertellen waar hij of zij is) even aan de kant tot rust komen en verder schaatsen
  4. Als er iets ernstigers is dan laat je direct de EHBO waarschuwen door een collega of omstander die je vraagt terug te komen om te melden of hulp onderweg is. Als je het kunt geef je er informatie bij (“op het hoofd/pols gevallen, wel of geen rolstoel of brancard nodig, ambulance nodig)
  5. Als de persoon zelf niet op kan staan, laat je degene liggen of zitten zoals diegene dat wil
  6. Bij slachtoffer blijven tot aankomst EHBO’er.
  7. EHBO’er informeren over ongeval, eventueel assistentie verlenen en terugnemen lintje.
  8. Terug naar eigen groep en eventueel vragen of iemand met het is meegereisd en weet waar de spullen/tas liggen.
  9. Na afloop les via EHBO ruimte achter gegevens slachtoffer komen en doorgeven aan de hoofdinstructeur dan kunnen we later even informeren hoe het gaat.

 

Vaak zijn er op de ijsbaan artsen of verpleegkundigen die het medische gedeelte van je over kunnen nemen. Belangrijk is om dat wel even te vragen om zeker te weten dat je niet met een goedwillende amateur te maken hebt. Als een arts het van je overneemt blijf jij verantwoordelijk voor de veiligheid op de baan en voor het regelen van de EHBO’r

De uitwerking van een EHBO module van een collega instructeur (en arts) kun je hieronder vinden.