kwalitatief bewegen – Bram Versteeg
Bewegend stilstaan bij de kwaliteit van (jouw) beweging
Tijdens deze module behandelen we een aantal concepten die zijn verkregen vanuit Z-Health Performance Solutions. Mocht je daar meer informatie over willen dan is er op youtube een aantal videos te vinden waarin ze verschillende onderwerpen bespreken, en voor de liefhebbers kan ik ook eventueel voorzien van een e-book Z-Health neurofundamentals. Stuur mij dan een berichtje bijvoorbeeld via Linkedin.
Bewegen kan gezien worden als een ontzettend complex iets, waarmee de mens interacteert met zijn omgeving. Er zijn nog veel dingen onbekend maar in deze module is getracht een extra laag vanuit een sterk vereenvoudigd neurologisch perspectief toe te voegen aan jullie trainersvaardigheden. Het belangrijkste blijft dat je blijft experimenteren; werkt iets, en wat werkt niet en wat kan ik dan aanpassen? De concepten in deze module gaan voornamelijk over vrijwillige bewegingen (een beweging vanuit een opdracht met een intentie) en het verbeteren van mobiliteit/ motorcontrol. Resultaten die hierbij op kunnen treden zijn verbetering van de beweging, kracht, balans enzovoort.
Willen wij de de beweging van iemand verbeteren dan kunnen wij dit vanuit verschillende aspecten aanvliegen, waarbij het vak van de trainer is de juiste opdracht en intensiteit te geven en samen met de cursist de beginsituatie te bekijken en te evalueren of de opdracht een beter eindresultaat geeft. In deze module behandelen we een aantal hersengebieden en een deel van de functies, met de kanttekening dat dit in werkelijkheid vele malen complexer en samenhangender is dan hier wordt gepresenteerd.
Waarbij de trainer de noodzaak begrijpt van variëren in de verschillende input prikkels, zoals wrijven, variaties en welke beweging en intensiteit wij als
instructie dienen te geven.
* Tijdens de module, ben ik echter wat afgeweken van het mobiliteitsconcept en hebben we ook veel balans als voorbeeld gebruikt. Hierbij heb ik iets gezegd wat niet helemaal klopt, het cerebellum is namelijk de voornaamste verantwoordelijke voor balans. En de PMRF (deel van de hersenstam) voor de tonus, lichaamshouding en samenwerking van de agonisten en antagonisten.
De uitspraak, dat als je balans wil verbeteren een opdracht aan de overstaande zijde wil geven, klopt dus volgens het besproken concept niet volledig. We werken dan aan de tonus en de onbewuste stabiliteit tijdens de beweging. Dit kan dus wel degelijk de beweging en daarmee de balans tijdens het schaatsen verbeteren, maar dat we daarmee ons richten op specifiek de functie balans is niet helemaal waar.
Hoe pakken we dan wél de balans? Zoals behandeld gaan visueel en vestibulair voor op proprioceptie dus willen we specifiek balans in het cerebellum verbeteren, dan kunnen we veel beter met oog en hoofdbewegingen aan de gang. Zie voorbeelden vanuit Z-Health https://youtu.be/D0zMsefac1k?feature=shared
In het behandelde model, geeft het rechter evenwichtsorgaan sensorische prikkels aan het rechter cerebellum, en dan gaat het richting de linker frontale cortex voor eventuele correcties. Het beeld van de schaatser die zijn handrug naar boven/voren draait en de voet naar buiten draait hoort wel bij de PMRF, en die zou dus wel baat kunnen hebben bij opdrachten aan de overgestelde zijde.
Klink hieronder voor de presentatie van vrijdag 15 maart 2024