Kennis van schaatsmateriaal

Tijdens het geven van een schaatsles zul je niet alleen oefeningen geven, maar regelmatig ook andere informatie geven. Cursisten zullen ook regelmatig zelf aan jou vragen stellen over zaken als bijvoorbeeld materiaal en slijpen van de schaatsen. Om als instructeur antwoord te kunnen geven op die vragen heb je een bepaalde kennis nodig. Hieronder vind je informatie over: Schaatskeuze voor verschillende doelgroepen, het verzorgen van de schaatsen (slijpen en ronden) en wat te doen aan het eind van het seizoen en een aantal veiligheid overwegingen.

JEUGD

De meeste variatie in schaatsen zie je bij kinderen. Toch zijn er een aantal schaatsen die je vaak tegenkomt. Verder zijn niet alle schaatsen even scherp. Zeker met hard ijs kan dat vervelend zijn (lees: kinderen zullen sneller uitglijden).

Easy Glider: Voor de jongste jeugd zijn er Easy Gliders. Voorheen was dit een goede optie maar combinoren zijn inmiddels meer aan te bevelen. Combinoren zijn er inmiddels in kleinere maatjes of in meegroeiversies. Mocht je wel voor easygliders kiezen, zorg er dan voor dat de schaatsen aan de goede voet zitten. De zwarte clipjes moeten aan de buitenkant van de voet zitten. Als de bandjes te lang zijn, kunnen de kinderen erdoor uitglijden. Raad de ouders aan om in dat geval de bandjes iets af te knippen. De kinderen kunnen het best laarzen aantrekken, deze geven de meeste steun. Bij kinderen die lage schoenen aan hebben snijdt het hoogste bandje in de voet (=pijn). Bergschoenen zijn wel lekker warm maar zijn te stug en schaatsen niet fijn.

Combi Noor & Soft Combi Noor: Het merendeel van de kinderen draagt combinoren of noren met zachte schoen(Soft Combi). De Combinoor heeft ten opzicht van de lage noor een sterke stevige hoge kunststof schoen. Het ijzer is net zo laag als een lage noor. De schoen wordt vaak vast gezet om de voeten met behulp van clipjes. Deze schaats is super stabiel en bovendien ook nog warm om de voeten. Let ook bij combinoren  dat de schaatsen aan de goede voet zitten.

 

Lage Noor: Deze schaats heeft een ijzer met lage potjes met een lage leren schoen er boven op. Doordat deze schaats laag is, sta je er stabiel op en de schoen wordt als comfortabel ervaren. Deze wordt aangeraden bij kinderen die al lekker kunnen schaatsen. Bij kinderen met slappe enkels kunnen deze schaatsen de ontwikkeling in schaats techniek tegen houden. Als de enkels sterk genoeg worden en de balans voldoende is, kunnen kinderen overstappen op klapschaatsen. Vanaf welke leeftijd precies is moeilijk te zeggen. Vanaf 10 a 12 jaar kunnen wat meer gevorderde kinderen een keer kijken of ze de overstap kunnen maken.

 

BEGINNENDE SCHAATSERS

Beginnende schaatsers hebben vaak moeite met de balans te vinden op het ijs. Bovendien zijn ze vaak angstig, onzeker en gespannen. Voor deze groep is het goed dat ze een paar schaatsen hebben die stevig om de enkels zitten. Hieronder een paar voorbeelden.

Lage Noor: Deze schaats heeft een ijzer met lage potjes met een lage leren schoen er boven op. Doordat deze schaats laag is, sta je er stabiel op en de schoen wordt als comfortabel ervaren. Prijsklasse:  +/-  80 t/m 110 euro,  Voorbeeld: Viking II, Viking midlaag

Combi Noor: De Combinoor heeft ten opzicht van de lage noor een sterke stevige hoge kunststof schoen. Het ijzer is net zo laag als een lage noor. De schoen wordt vaak vast gezet om de voeten met behulp van clipjes. Deze schaats is super stabiel en bovendien ook nog warm om de voeten. Prijsklasse:  +/-  100 t/m 140 euro, Voorbeeld: Zandstra Combi, Viking Combi II

Soft Combi: Deze schaats is goed vergelijkbaar met de combinoor. Het heeft een stevige stabiele schoen met lage potjes op de ijzer. De schoen kan iets lager zijn dan de combinoor en is bovendien zachter. De schoen wordt als iets comfortabeler ervaren en geeft ook wat meer gevoel met het ijs. Prijsklasse:  +/-  140 t/m 180 euro, Bijvoorbeeld: Viking Combi I, Zandstra semi soft comfort noor,

 

MIDDENGROEPERS

Cursisten uit een middengroep zijn in staat om lekker te kunnen schaatsen, maar zijn nog niet in staat om gecontroleerd te spelen met hun technische vaardigheid. Ook staat deze groep vaak op de grens van wel of niet pootje over door de hele bocht. Ook deze groep heeft baat bij extra stabiliteit. Bij hogere snelheden kan er gekozen worden voor hoge noren, omdat dan techniek, met name in de bocht, nog beter uitgevoerd kan worden.

Lage noor: Deze schaats heeft een ijzer met lage potjes met een lage leren schoen er boven op. Doordat deze schaats laag is, sta je er stabiel op en de schoen wordt als comfortabel ervaren.  Soms zie je bij de middengroep ook nog lage noren met een kuip schoen. Dit is een luxere en stevigere schoen met de mogelijkheid voor het ombouwen naar hoge noor of klapschaats. Prijsklasse:  +/-  80 t/m 300 euro, Voorbeeld: Viking I, Viking II, Viking midlaag,

Hoge noor: Deze schaatsen hebben hoger potten op de ijzer, waardoor de mobiliteit hoger wordt, maar de stabiliteit wordt iets minder.  Met deze schaats zijn er kleinere hoeken mogelijk met het ijs, waardoor je bijvoorbeeld beter door de bocht komt. Het comfort en gevoel bij deze schaats is ook wat hoger dan bij lagere noren, omdat er vaak een wat luxere schoen op zit. Prijsklasse: +/- 250 t/m 570 euro, Voorbeelden: Viking Marathon I hoog, Marathon Mid, Viking Marathon Special

Klapschaats midden: Een softcombi noor wordt ook wel eens voorzien van een klapstel.  De hoge stevige schoen in combinatie met een iets lagere klapschaats dan een “echte” klapschaats zorgt ervoor dat deze schaatsen stabieler zijn. Op deze manier kan je de natuurlijkere afzet van klapschaats ervaren en heb je toch die extra stabiliteit te pakken. Daarentegen is het gevoel wat minder en bij hogere snelheden kan deze schaats ook de bocht en afzet beperken. Prijsklasse: +/- 200 euro, Voorbeelden: Viking Combi deluxe, Viking Combi I klap, Zandstra Comfort Klap

 

GEVORDERDE SCHAATSERS

Gevorderde schaatsers hebben de meeste onderdelen van de techniek onder controle en zijn vaak in staat om te spelen met hun schaatsslag. Doordat deze cursisten hogere snelheden halen en vaak zoeken naar de juiste slag, is het belangrijk dat ze op hoge schaatsen rijden en ook meer gevoel hebben met het ijs in vergelijking met lage groepen.

Hoge noor: Deze schaatsen hebben hogere potten op de ijzer, waardoor de mobiliteit hoger wordt, maar de stabiliteit wordt iets minder.  Met deze schaats zijn er kleinere hoeken mogelijk met het ijs, waardoor je bijvoorbeeld beter door de bocht komt. Het comfort en gevoel bij deze schaats is ook wat hoger dan bij lagere noren, omdat er vaak een wat luxere schoen op zit. Prijsklasse: +/- 250 t/m 570 euro, Voorbeelden: Viking Marathon I hoog, Marathon Mid, Viking Marathon Special

Klapschaats: Dit is een schaats met een hoog onderstel, waarvan het ijzer verbonden is met een scharnier aan de voorkant van de schoen. Het ijzer kan hierdoor los klappen aan het einde van de afzet. Het schaatsen voelt hierdoor natuurlijker aan en druk kan langer worden vast gehouden, waardoor er makkelijker hogere snelheden gehaald kunnen worden. Het nadeel hiervan is dat deze ook meer vergevingsgezind is bij een afzet op de punten. Dus vooral mensen met een goede techniek profiteren van deze schaats. Prijsklasse: +/- 400 t/m 900 euro, Voorbeelden: Diverse klapschaatsen van Maple en Viking

 

EINDE SEIZOEN

De 4 keer onmisbaar voor je eerste schaatsles

1 oktober starten de eerste lessen van het seizoen 2017/2018. Jouw eerste schaatsles komt er snel aan. Zorg dat je deze vier onmisbare dingen klaar hebt liggen en weet zeker dat je geen angstdromen hoeft te hebben over je voorbereiding. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

Scherpe schaatsen: Wat veel mensen niet weten is dat nieuwe schaatsen vaak nog geslepen moeten worden voor de eerste keer. Nieuwe schaatsen zijn vaak niet ‘rijklaar’. En wist je dat je schaatsen na het schaatsen op natuurijs meestal ook een slijpbeurt kunnen gebruiken?

Handschoenen: Het lijkt flauw, maar zonder handschoenen mag je het ijs niet op. Dat is niet alleen omdat we het zo belangrijk vinden dat je geen kou vat, maar voor de veiligheid. Mocht je vallen of op een andere manier in de situatie terechtkomen waarbij je handen het ijs raken, dan zijn handschoenen je bescherming tegen al die andere (scherpe) schaatsen. Gewone handschoenen zijn prima. Er zijn ook speciale schaatshandschoenen te koop die ‘snijbescherming’ bieden.

Afbeeldingsresultaat voor shorttrack gloves

Muts (of helm): Je ziet dat veel schaatsers een muts dragen. Er zijn lekker warme, leuke en mooie mutsen. Naast leuk en warm is een muts ook nuttig. Een muts biedt net als handschoenen een beetje extra bescherming. Je ziet ook steeds vaker schaatsers met een helm of een cap op het ijs. Daarmee bescherm je je hoofd uiteraard nog beter dan met een muts.

Broek: Wedstrijdschaatsers schaatsen in een pak, snellere schaatsers meestal in een schaatsbroek. Heb je geen schaatsbroek? Geen probleem. Belangrijk is dat je een broek draagt waar je goed in kunt bewegen. Een spijkerbroek kan gaan knellen en dat is niet lekker, want met schaatsen heb je bewegingsvrijheid nodig. Een schaatsbroek is mooi; zit strak, nergens in de weg, is soepel, dus je hebt bewegingsvrijheid én is lekker warm. Een schaatsbroek of pak zit trouwens idealiter lekker hoog of vast aan je schouders; lekker warm en zakt niet af. En dat is fijn.

Stiekem schaatsen best veel mensen in een hardloopbroek. Weet wel dat een schaatsbroek vaak een warm laagje heeft ingebouwd tegen de kou van het ijs. Het is daarom aan te raden nog een thermobroek onder je hardloopbroek te dragen.

Heel veel plezier en tot op het ijs! Zit je nog met vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Schaatsen slijpen

Om goed te kunnen schaatsen, heb je scherpe ijzers nodig. Met scherpe schaatsen glij je beter over het ijs en doordat je meer grip hebt, kun je ook beter afzetten. Bij scherpe schaatsen zijn de hoekjes van het ijzer 90°.

 

 

 

De ijzers van de schaatsen worden in de loop van de tijd bot. Dit is afhankelijk van hoe vaak ze gebruikt worden en op wat voor ijs je schaatst. Doordat er vaker zand op natuurijs ligt dan op de ijsbaan, worden de ijzers sneller bot op natuurijs. Je kunt zelf controleren of je ijzers bot zijn door je nagel langs het randje te gaan. Als er “slijpsel” achter blijft is hij scherp. Je moet dan wel een paar plekken proberen want het ijzer wordt nooit gelijkmatig bot. Als je twijfelt kun je het natuurlijk ook altijd even aan de instructeur vragen.

Je kunt je schaatsen laten slijpen, maar je kunt zeker als je vaker schaatst, ook zelf slijpen.

Wat heb je nodig als je zelf je schaatsen wilt slijpen

Hoe werkt het?

Wanneer moet je je schaatsen slijpen?

Waar kun je je schaatsen slijpen?

Een schaatsronding

Het ijzer van de schaats is van de zijkant gezien rond. Het is een deel van een circelboog dat ook wel de ronding van de schaats wordt genoemd. Deze ronding zorgt voor een optimale glijdruk en zorgt ervoor dat de schaats kan sturen op het ijs. Hierdoor kan je de s-curve maken op het ijs en is er dus een goede afzet mogelijk (zie afzet en timing) en daarnaast kom je er beter de bocht mee door.

 

 

 

 

 

 

(tekening  van schaatsmateriaal.nl)

Hoe rond wil je je ijzers van je schaatsen?

Controleren van ronding

Hoe vaak laat je de ronding in je schaatsen zetten?

Waar kun je schaatsen ronden?

De schaatshelm (petje op of petje af?)

 

Stevige schoen, Steun van de schoen bij de schaats.