het Duosport handboek

Het Schaatsen leer je bij Duosport handboek online!


Instructeur in opleiding en daarna
Aan ontwikkeling zit geen eind. Als je open blijft staan voor nieuwe dingen is dat goed voor je ontwikkeling als schaatsinstructeur. Je begint bij ons als instructeur in opleiding. Je volgt modules, krijgt begeleiding en loopt stage. En je start, wanneer jij daar klaar voor bent, voor de groep. In de praktijk betekent dit dat je als instructeur in opleiding een lesvoorbereiding maakt en die overlegt met jouw begeleider. Vervolgens sta je zelfstandig voor de groep en evalueer je samen met jouw begeleider de les en blik je vooruit op de volgende. De rol van de begeleider is om jou, vanuit zijn of haar kennis en ervaring, te helpen ontwikkelen.

Haak aan bij de opleiding
We organiseren modules, opleidingsdagen, stages en ondersteunen je met een onlinehandboek, uitgewerkte modules en blogs. We hebben ze voor alle niveaus en van onervaren tot ervaren. Voor de groep staan en schaatsles geven is ook gewoon een vak en dat kun je leren.

Verbind met andere instructeurs en leer van elkaar
Als je instructeurs vraagt waar ze veel aan gehad hebben dan is de kans groot dat ze “collega’s” zeggen. De instructeursruimte is dé plek waar je elkaar ontmoet, kletst over schaatsen en lesgeven en waar je terecht kunt met vragen. Je leert van de oplossingen van collega’s maar ook van de problemen die collega’s voorleggen ten aanzien van hun eigen cursisten. We kunnen je koppelen aan een andere instructeur in de vorm van een buddysysteem of om stage te lopen. Verder leer je veel wanneer je een groep van iemand anders overneemt of wanneer iemand anders jouw les overneemt. Je legt dan al snel elkaars visie op specifieke cursisten of lesonderdelen naast elkaar.

Leer van cursisten
Zij zijn jouw meest directe feedback. Wees niet alwetend en leer door naar ze te kijken, te luisteren, door aan ze te vragen hoe ze iets ervaren en wat ze nodig hebben.

Neem jezelf mee naar de les
De allerbelangrijkste component van een goede instructeur ben je zelf; jouw karakter, opleiding, ervaring en passie voor schaatsen en/of lesgeven. Dat klinkt voor de hand liggend maar is enorm belangrijk om te beseffen omdat het bepaalt hoe jij het liefst voor de groep staat, je les voorbereidt en leert maar ook wat jouw eventuele valkuilen of blinde vlekken zijn en waar je juist enorm enthousiast van wordt.

Nooit uitgeleerd Schaatsen-leer-je-bij-Duosport-handboek-instructeurs-2019-2       

De handouts van de instructeursdag vind je hier.