Wat zegt onze opleider

We hopen dat je net als wij hebt genoten van het natuurijs. Het was wel duidelijk dat Nederland gewoon een schaatsland is en dat de “schaatskoorts” in onze cultuur zit. Helaas moet het momenteel blijven bij mooie herinneringen en/of mooie plaatjes.

Het kan zijn dat je schaatsen door het natuurijs bot zijn geworden en als je dan weer op de kunstijsbaan komt dat je “net ” een ander gevoel hebt. Waarschijnlijk hebben je schaatsen dan weer een slijpbeurtje nodig. Waarschijnlijk zijn je schaatsen dan bot.

Ons schaatsseizoen duurt nog wel even en het zou zonde zijn als je niet ook daar nog goed van kunt genieten.

Om lekker te kunnen afzetten moeten je schaatsen scherp zijn. Je ijzers moeten in het ijs kunnen snijden. Ze moeten je grip geven om te kunnen afzetten. Doordat er vaker zand op natuurijs ligt dan op de ijsbaan, worden de ijzers sneller bot op natuurijs. Je kunt zelf controleren of je ijzers bot zijn door met je nagel langs het randje te gaan. Als er “slijpsel” achter blijft is het ijzer nog scherp. Je moet dan wel een paar plekken proberen want het ijzer wordt nooit gelijkmatig bot.

Schaatsen kunnen ook bot aanvoelen door een braam op het ijzer. Deze kun je voelen door met de punt van je nagel van boven naar beneden langs het ijzer te gaan. Er zit een braam als je nagel vlak voor de onderkant blijft haken. Een braam kun je verwijderen door met een braamsteentje langs je ijzer te gaan.

Als je twijfelt kun je het natuurlijk ook altijd even aan de instructeur vragen of laten zien.

Wie niet heel geregeld schaatsen zelf slijpt raden wij je aan ze bij een specialist te laten slijpen. Dan weet je tenminste zeker dat het goed gebeurd en kun je ook niet meer je materiaal op de kop geven. Vraag er altijd wel even bij of ze ook naar de ronding in het ijzer willen kijken. Scherpe schaatsen zonder ronding geeft namelijk ook niet heel veel schaatsplezier