-1- Ritme en Lichaamsverplaatsing

Iedereen heeft een “intern ritme” Je herkent dat bij jezelf het duidelijkst aan je ademhaling en je hartslag. Die 2 staan met elkaar in relatie. Het gaat hierbij om de zuurstof behoefte van jou als systeem. Je spieren hebben zuurstof nodig om arbeid te kunnen verrichten, ik geloof dat dat wel bekent is en dat kun je ook voelen. Zware benen door melkzuur dat een bijproduct is van verbranding zonder zuurstof. Melkzuur tast je coördinatie vermogen aan.

Maar weten we dat je brein ongeveer 25% van je zuurstof opname gebruikt om te functioneren en dat je brein (zeg maar een belangrijk deel van je zenuwstelsel) 100% verantwoordelijk is voor de kwaliteit van jou als bewegende sporter. Dat je spieren gecoördineerd aangestuurd worden.

Maak het onbewuste (hoe je ademhaling gaat) bewust (ga het gebruiken in je expressie van je slag) want je lichaam is complex en reageert verschillend op verschillende O2 en/of CO2 hoeveelheden. Zowel naar het arbeidsvermogen van je spieren maar bijvoorbeeld ook op je flexie en/of extensie tonus (om te buigen en/of te strekken) Kortom laten we er maar eens mee stoeien dan.