-7- Timing vanuit Bijhaal en Plaatsing

Als je een gevorderde schaatser bent merk je misschien niet meer elke week dat je “vooruit” gaat. In de trainingsleer noemen ze dat de wet van de verminderde meeropbrengst, kortweg; het kost je steeds meer energie om die laatste stapjes te zetten (maar zet door, het komt echt)

Wat je moet realiseren is dat alléén oog hebben voor detail je niet verder brengt. Detail is als een draad door een naald steken. Dat moet heel precies maar gaat altijd ten koste van de snelheid. Aandacht voor detail kost je globale snelheid, het trekt als het ware de boel uit elkaar (lichaamsintegratie van je totale schaatsbeweging)

Het is belangrijk om aandacht voor detail, in deze les bijvoorbeeld de plaatsing van je schaats af te wisselen met globale aandacht, in deze les bijvoorbeeld aandacht voor HET actie moment in de slag.

Mijn persoonlijke overtuiging is dat bewegen altijd een globale intentie heeft en daar moet je je aan verbinden wil je deze gedetailleerd kunnen invullen. Maar ik ben er nog meer van overtuigd dat jij als ervaren schaatser je eigen route moet vinden om door te ontwikkelen, veel succes.