-6- Timing met een Powersausje

Nog aanvullend op vorige week: Coördinatie is het vermogen dat je een beweging die je wilt maken ook kunt uitvoeren. Timing is dat die beweging dan ook echt klopt, goed voelt, echte expressie heeft,

Timing in coördinatie kan alleen als ALLE input (alle zintuigelijke informatie op het zelfde moment en op dezelfde manier binnen komen) Bijv: als je de straat over wilt steken en je hoort een auto heel dichtbij maar je ziet hem ver weg dan raakt je systeem in de stress. Zo is het met alle zintuigen.

Je kunt het zo zien. Alle zintuigen binnen komen op een rotonde en je wilt dat ze allemaal dezelfde kant op bewegen op die rotonde. Dan is er sprake van integratie en kunnen ze elkaar versterken richting timing. Is dat niet het geval dan is er chaos in de “informatieverwerking” en dan zie je compensatie in je coördinatie, een beweging met gebrek aan timing.

De integratie van alle zintuigen kan zich duidelijk laten zien aan de positie van je schouder. Leidt de linkerschouder de beweging (alles gaat linksaf op de rotonde) of je rechterschouder (alles gaat rechtsaf op de rotonde)

Stel je bent een goeie chauffeur dan moet je wel even wennen aan het rijden in England maar als je er relaxed over bent vergeet je eigenlijk binnen een dag dat je aan de linkerkant van de weg rijdt. Kortom natuurlijk kun je het alle twee er is alleen 1 kant die je makkelijker af gaat.

Je ogen geven je de meeste informatie (een groot gps systeem) en bepalen voor een belangrijk deel je coördinatie. Daar gaan we  deze week mee stoeien. Nee ik vraag je niet om met je ogen dicht te gaan schaatsen maar er is meer mogelijk. Je ogen hebben een belangrijke bijdrage in je balans. Ze staan in directe relatie/contact met je vestibule systeem (die de zwaartekracht registreert) en bepalen samen een groot deel van je spierspanning. Kortom een “goede” spierspanning is zeker onderdeel van een getimede gecoördineerde beweging.