Tips voor tweedehands schaatsen

4 februari 2019 Door: Sophie van Oudenaren

Waar kun je op letten bij de zoektocht naar tweedehands schaatsen? Drie tips voor het kopen van tweedehands schaatsen. 

1. Goede maat

Ondanks het nostalgisch ‘koek en zopie-gevoel’ dat je wellicht krijgt van twee paar dikke geitenwollensokken in je schaatsen, zijn te grote schaatsen af te raden. Schaatsen moeten aansluiten, zodat je zo min mogelijk speling in je schaats hebt. Het advies voor leren noren (plaatje) is 1 of zelfs 2 schoenmaten kleiner (dan je normale schoenmaat). Bij combi-noren of ijshockeyschaatsen wil je ook niet dat de schaatsen te groot zijn, maar daar kun je (bijna altijd) je schoenmaat aanhouden, zodat de schaatsen lekker zitten en goed aansluiten.

2. Kwaliteit ijzers

Naast de goede maat schoen is de kwaliteit van de ijzers bij schaatsen uiteraard goed om te controleren. Je kunt letten op drie dingen:

  • Roest
    Roest op de ijzers is meestal geen goed teken. Is het heel weinig roest, dan kun je dit er af (laten) slijpen. Zijn de ijzers erg verroest dan is het beter nog even verder te zoeken.
  • Kromme ijzers
    Gaan de ijzers nog rechtdoor? Je wil natuurlijk geen scheve schaats rijden. 😉
  • Ronding
    Een ronding is het goede krom; belangrijk voor het sturen in de bochten, maar ook voor sturen op het rechte stuk. Grote kans dat tweedehands schaatsen toe zijn aan een nieuwe ronding. Ga hiervoor naar een professional (bijvoorbeeld de schaatswinkel bij jou in de buurt). Ze kunnen de ronding nakijken en eventueel opnieuw ronden.

3. Losse onderdelen

Controleer op de algehele staat van de losse onderdelen van de schaats: of de clipjes van de combi-noren nog goed werken en of de gaatjes en ringetjes van de veters nog heel zijn. Deze onderdelen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je de schaatsen goed vast kunt maken.

Anders nog iets?

Heb je een mooi paar tweedehands schaatsen gevonden dat goed aansluit en waarvan de ijzers in goede staat zijn? Gefeliciteerd! Met een paar nieuwe veters en een slijpbeurt zijn ze weer als nieuw en kun je heerlijk genieten van het ijs. Berg ze aan het eind van het seizoen op op een droge plaats in een droge handdoek (niet in de beschermers) en je weet zeker dat je volgend schaatsseizoen weer volop plezier hebt van je nieuwe tweedehands schaatsen. En mocht je nog vragen hebben over welke soort schaatsen bij jou passen? Jouw instructeur kan je daarmee goed op weg helpen.

Je kan op dit moment niet reageren.