Schaatsen met kinderen

3 december 2017 Door: Mark Hakkeling

Hoe heb je als kind leren lopen?

Met iemand naast je die precies uitlegde hoe het moest, die zei dat je je benen moest strekken en je voet af moest wikkelen? Die kans is klein. Je leerde lopen met vallen en opstaan, het was een spel met uitdagingen. Je eerste pasjes waren naar de armen van je moeder en daarin vallen was de ultieme beloning.

 

 

Voor schaatsen geldt hetzelfde. Vallen en opstaan. Een kind gaat niet rechter op zijn schaatsen staan als jij zegt dat dat moet. Kinderen leren schaatsen door veel gevarieerd te oefenen. Dat doen ze als het leuk, veilig is. Een volwassene die steeds zegt wat wel en niet moet, helpt daar niet bij. Kinderen leren vooral impliciet (zie ook de blog:  ‘Leren schaatsen‘). Het is goed om uit te gaan van het kind en om steeds te blijven bij wat leuk en leerzaam is.

Tips voor schaatsen met kinderen:

Veel van deze voorbeelden doe je op een klein stukje ijs. Vaak heb je niet meer nodig. Een 400 meter baan is voor (jonge) kinderen lang en saai. Opgedeeld in kleine stukje en met elkaar is het voor veel kinderen wel weer een uitdaging.

Altijd in gedachten houden tijdens het schaatsen met kinderen:

Het lijkt misschien gemakkelijk om bovenstaande toe te passen. Je eigen kinderen echt lesgeven is echter heel erg lastig. Je schiet te vaak in de docerende rol (er moet iets). Laat je het aan een Duosportinstructeur over, dan gaat dit vanzelf goed.  Alle bovenstaande principes hanteren wij in onze jeugdlessen. In de kerst en nieuwjaarsweek zijn er van Duosport korte vakantie cursussen. Hierbij schaatsen de kinderen 2 uur per dag en leren ze door veel te oefenen, te spelen, te vallen en altijd weer op te staan en beter te worden.

Heb je vragen over onze werkwijze, kijk dan bij: Schaatsacademie onder de kopjes didactiek, methodiek en techniek.

 

 

 

Je kan op dit moment niet reageren.