Schaatsen en balans bij Duosport

9 oktober 2018 Door: Mark Hakkeling

In deze blog lees over balans en reflexmatige stijfheid en dynamische oefeningen. Een van de weinige dingen die verminderde bewegingsmogelijkheden en een grotere kans op vallen tegengaan zijn balans- en stabiliteit oefeningen, zoals bij het schaatsen.

Niemand wil uitglijden of omvallen bij balansverstoringen. Om dit te voorkomen we een stabiel lijf nodig. Dat kunnen we realiseren door onze stabiliteit te trainen, zodat we goed reageren op balansverstoringen. Reageren op deze balansverstoringen gebeurt reflexmatig (met meer stijfheid), of meer dynamisch.

 

Reflexmatige stijfheid
Als we ouder worden, krijgen we de neiging om ons vooral te beschermen tegen evenwichtsverstoringen met stijfheid: meer spieren aangespannen houden uit angst om te vallen (grotendeels onbewust). Deze reactie werkt alleen tegen kleine evenwichtsverstoringen en werkt juist contra bij grotere verstoringen of gladheid.  Door reflexmatige stijfheid bij grotere verstoringen van de balans val je dus juist sneller en met een grotere kans op blessures. 

Dynamisch
Daarom willen we juist leren om om te gaan met evenwichtsverstoringen zonder de spieren bij voorbaat aan te spannen, maar meer dynamisch. Dan kunnen we beter met alle evenwichtsverstoringen omgaan en hebben we minder kans op ongevallen. Dit moeten we leren en kan goed zonder vaste grond onder onze voeten, liefst op jonge leeftijd en ons hele leven blijven oefenen. Zo kun je stabiliteit leren en onderhouden door balans- en evenwichtsoefeningen. 

Wij merken dat schaatsen een prima mogelijkheid is om te leren dynamisch te reageren op balansverstoringen. De schaatsles is in feite een grote balans- en evenwichtsoefening. Daar heb je dan ook niet alleen op het moment zelf het ijs iets aan, maar nog ver daarna. 

Oefeningen
Om dynamisch de balans te oefenen is erg veel discipline nodig. Veel leuker is het om te gaan/blijven schaatsen. Schaatsen is een evenwichtsport waarbij stabiliteit en balans getraind worden, zeker in de lessen/trainingen waarbij opdrachten gegeven worden die je uit je vaste patronen halen en je uitdagen tot oefenen en trainen van evenwicht en balans (ja, daar zijn die vreemde opdrachten voor).

In de les
Bij de instructeursdagen en hier op de bank op kantoor hebben de instructeurs de dynamiek van balans heel mooi uitgebeeld en onderbouwd. Als je begint met hoe balans werkt en hoe je kunt leren door…. en hoe dat in onze lessen terug komt in de vorm van…

Bij sporten als schaatsen en skiën is dynamisch balans zo dominant en van toegevoegde waarde voor de motorische ontwikkeling en vaardigheid in andere sporten. In het verlengde daarvan ligt ook dat je er door dat te trainen, onbewust tijdens het schaatsen, ook in een andere fase van je leven, waarin een afnemend balansgevoel je beperkt of zelfs verstijft, baat bij hebt.

   
Instructeurs oefenen met balans

Dus wacht niet langer en schrijf je in en neem les of training bij Duosport! 

Je kan op dit moment niet reageren.