Houding

Over houding is heel veel, maar tegelijk heel weinig te vertellen. Bij een beginnende schaatser worden andere eisen aan de houding gesteld dan bij een wedstrijdschaatser. Luchtweerstand is voor de laatste een belangrijke reden om het bovenlichaam zo laag mogelijk te houden. Belangrijk is een goede buiging in enkels en knieën om er voor te zorgen dat de kans om achterover te vallen wordt verminderd.

 

Van de zijkant af gezien ziet de basishouding er ongeveer zo uit:

zij-aanzicht, het lichaamszwaartepunt schematisch

zij-aanzicht, het lichaamszwaartepunt schematisch

*Dit is een lastig te interpreteren onderdeel. Het gaat om de relatie enkelhoek en diepte van de zit. Bij een holle rug/horizontal bekken verlies je je enkelhoek.

Recht op de schaatsen

Als we naar videobeelden van goede schaatsers kijken zien we dat zij slechts heel kort “recht” op hun schaatsen staan. Het probleem dat zich in deze eerste instantie voordoet is het woordje “recht”. Wat is nu eigenlijk recht op je schaatsen? Bedoelen we het moment waarop de schaats verticaal op het ijs glijdt, of het moment waarop de schaats recht in het verlengde van het been staat? Opnieuw kijkend naar de beelden zien we dat de schaats bij het recht houden van de enkel niet verticaal over het ijs glijdt, maar iets schuin op de buitenkant. Kijken we verder, dan zien we dat de schaats steeds meer verticaal komt te glijden, maar dat tegelijkertijd een klein knikje in de enkel ontstaat. Nog later is te zien dat de schaats schuin op de binnenkant komt te glijden en dat het knikje in de enkel groter is geworden. De enkel zakt ietsje door. Het is verstandig deze beelden in je achterhoofd te houden op het moment dat je door middel van oefenstof cursisten leert recht op de schaatsen te staan.

Hoe ga je het aanpakken?