Kinderfeestjes

Een kinderfeestje op de schaats, ook dat kan bij Duosport.

Een kinderfeestje is een eenmalige activiteit en moet vooral erg leuk zijn want het is een feestje! Dit betekent echter niet dat er alleen maar spelletjes gedaan kunnen worden. Er zijn veel meer mogelijkheden om kinderen een leuk feestje te bezorgen. De jarige bepaald zelf wie hij/zij uitnodigt op zijn/haar partijtje. Het niveau- en leeftijdsverschil binnen de groep kan dus groot zijn. Zorg er altijd voor dat de jarige een leuk feestje heeft maar maak de les ook leuk voor de kinderen die minder goed kunnen schaatsen.

Voorbereiding

De  ouders/begeleiders zorgen ervoor dat alle kinderen schaatsen aan hebben. Op het moment dat het feestje start verzamelen de kinderen naast het ijs, waar de instructeur ze komt ophalen. Er wordt altijd geïnformeerd naar de wensen van de jarige en waar de ouders/begeleiders in geval van nood te vinden zijn.

De les

Het is altijd een verrassing wat voor kinderen er op het feestje komen. De instructeur zal zich flexibel moeten opstellen. Hieronder een voorbeeld van hoe een schaatsfeestje eruit kan zien.

  1. Kennismaken en de jarige feliciteren (5 min)
  2. Warming –up; eenvoudige oefeningen/vormen zodat de kinderen kunnen wennen aan het ijs. De instructeur kan dan ook het niveau van de groep inschatten (5 min)
  3. Kern A; aanlerende oefeningen en trucjes op een speelse manier (15 min)
  4. Kleine pauze; bijvoorbeeld een rondje rijden, afhankelijk van het niveau van het groepje (10 min).
  5. Kern B; Spelvormen en spelletjes waar het aangeleerde van kern A in praktijk gebracht kan worden zoals estafettes en bijvoorbeeld een snelste rondje. (15 min)
  6. Slot; Gezamenlijk eindspel (bij voorkeur een tikspel).

Afsluiting

Een schaatsfeestje zonder voor de jarige gezongen te hebben is geen écht feestje. De les wordt daarom altijd afgesloten met het zingen van lang-zal-ze-leven op de rubber matten.

Na afloop krijgen de kinderen nog een hapje en een drankje in één van de horecagelegenheden op de ijsbaan. Hier ben jij als instructeur niet meer bij.

 

Als je meer wilt lezen over de inhoudelijke kant van een schaatsfeestje kan dat hier