5 – 6 Jaar

De 5/6 jarigen worden al voor de grote indeling gescheiden van de andere kinderen. Zij verzamelen op een plek die dichtbij de grote verzamelplek is. De reden hiervoor is dat het voor deze groep kinderen fijn is als ze al gelijk bij de verzamelplek zijn. Zij zijn nog niet altijd sterk genoeg om zelf te kunnen schaatsen, dan wel ver te kunnen schaatsen. Ook zullen zij eerder in paniek raken als niet duidelijk is wat er moet gebeuren.

De kinderen gaan bij de instructeurs op de grond zitten (regenkleding) en wachten tot zoveel mogelijk 5/6 jarigen bij elkaar zijn. De instructeur stelt de kinderen gerust en legt uit wat de bedoeling is. Ondertussen worden alle kinderen geteld door de andere instructeurs zodat duidelijk is hoeveel kinderen er in ieder groepje zullen komen (we gaan uit van ongeveer 15 kinderen per groep).

Alle kinderen schaatsen om een pylonenbaan en de instructeurs delen op basis van snelheid en vaardigheden de kinderen in de verschillende groepen. Alle kinderen krijgen een lintje die correspondeert met de groep/instructeur. Alle kinderen blijven net zo lang schaatsen totdat iedereen een lintje heeft. Vervolgens roepen de verschillende instructeurs de kinderen bij zich en gaan ze naar een eigen plekje op de krabbelbaan wat vervolgens de vaste verzamelplek wordt.

LET OP! Het kan voorkomen dat een kind (nog) niet in de goede groep zit of later het ijs op komt. Er is altijd een instructeur aanwezig die zich puur bezighoudt met het schuiven tussen de groepen, waar dat nodig is!