Houding

Cursisten in een middengroep zijn al aardig in staat om hun knieen te buigen en om een bolle rug te maken. Echter zijn zij nog niet altijd in staat om dit langere tijd vol te houden.

Bekijk het onderstaande filmpje over houding van schaatsers uit een middengroep:

Aspecten waar je mee te maken krijgt bij deze schaatsers is dat de hoeken niet in juiste verhouding zijn met elkaar of dat het niet lukt om de hoeken tijdens de beweging vast te houden.

Wat wil je bereiken door te werken aan de houding?

Voorbeelden van oefenstof

Tip: kijk ook eens bij Houding Beginners en Houding Gevorderden voor andere ideeën!

Tenen niet zien

Ga op twee benen staan en druk je knieën naar voren. Als je naar beneden kijkt, mag je je tenen niet meer zien. Sommige cursisten hebben de neiging achterover te vallen zodra ze meer door de knieën gaan. Dit betekent dat ze de knieën te weinig naar voren drukken. Vaak helpt het om dit met een klein steuntje apart te oefenen. Het is daarbij niet erg als de cursist meer op de voorvoet komt te staan.

Slappe armen

Probeer eens te schaatsen met net genoeg spanning in je lijf om te zorgen dat je die diepe schaatszit vast kunt houden. Verder ben je een slappe pop of een natte dweil, net wat je meer aan spreekt.

Bovenrand van boarding

Probeer je cursisten te stimuleren hun oefeningen of opdrachten zo uit te voeren dat ze lager zitten dan de bovenrand van de boarding. Het grootste gevaar van deze opdracht is het extra naar voren hangen met de romp, zonder extra door de knieën te gaan.

Tafeltennisballetje

Probeer een tafeltennisballetje ‘in je navel te klemmen’, het mag er tijdens het schaatsen niet uitvallen.

Handen op je heupen

Zet je handen op je heupen. Ga nu schaatsen en probeer je romp zo stabiel mogelijk te houden. Let op dat de schouders niet van links naar rechts gaan zwenken. Een beetje kantelen met de beweging mee is niet erg, misschien zelfs wel goed. De schouders mogen echter niet roteren ten opzichte van de heupen.

Compacte bal

Probeer je lichaam te zien als een stevige compacte bal. Vouw je handen in elkaar en druk ze tegen je buik. Krul jezelf nu om dit ‘centrum’ heen, zowel met je bovenlichaam als je bovenbenen.

Voorbeeld van een rij-opdracht

Bekijk varianten van rij-opdrachten.

Tijdens het schaatsen probeer je iedere keer als je geplaatst hebt, je knie nog iets verder naar voren te duwen en daar te houden tot je weer gaat afzetten. Let daarbij op dat je wel op het achterste deel van je voet blijft leunen.

Aandachtspunten: Waar kun je op letten?