Timing

Juist bij gevorderde cursisten is Timing belangrijk. Vaak zijn de afzonderlijke onderdelen van de schaatsslag geen probleem, maar gaat het juist om de onderlinge verhouding van de thema’s.

Een aantal thema’s blijken vaak van belang voor gevorderde schaatsers; te vroeg van de afzet-schaats af bewegen en te vroeg plaatsen.

Afzetvoorbereiding

Je kunt de cursisten laten schaatsen op een hoog tempo waarbij ze iedere keer proberen om de rechter schouder naar beneden te duwen in de voorbereiding van de afzet met rechts (en andersom). Dit zal ervoor zorgen dat het bovenlichaam niet te snel van de afzet-schaats af beweegt. In plaats van de schaats kun je ook de heup benoemen. Ook kun je de cursisten zichzelf extra klein laten maken voor de afzet of zich iets in laten zakken. Een metafoor die je kunt gebruiken is dat je eerst het gevoel moet hebben dat je in elkaar gedrukt wordt voordat je af mag zetten.

Plaatsing

Te vroeg plaatsen maakt dat een cursist zijn afzet te vroeg begint of afbreekt. Een rustmoment in bouwen in de bijhaal kan een goede oefening zijn, maar kan ook een uiteindelijk doel zijn als het ritme het toelaat.

Ook kun je laten focussen op het plaatsen zelf. Dan speel je met een ritme-oefening; eeeeeen — sta. Dit heeft als doel de afzetvoorbereiding te rekken en de plaatsing te verkorten.