Ritme

Gevorderden kunnen meer spelen in de bocht met hun ritme. Toch is het belangrijk dat zij dat het linker en rechter been met een gelijkmatige ritme door bocht gaan, zodat de druk behouden blijft.

Bekijk het onderstaande filmpje over ritme in de bocht bij gevorderde schaatsers:

Wat wil je bereiken door te werken aan de houding in de bocht?

Voorbeelden van oefenstof

Tip: kijk ook eens bij Ritme Beginners of Ritme Middengroep voor andere ideeën!

Ritme opleggen met arm
Geef de cursisten de opdracht om een x aantal ronden te rijden en vertel dat de nadruk op de bocht ligt. Vervolgens moeten ze in de bocht het ritme bepalen met de zwaai van hun rechter arm. De linkerarm ligt gebogen en ontspannen op de rug. Het ritme van de arm moet gelijkmatig zijn en continu net als de het afzet ritme van de benen.

Verschillende ritmes
Bij deze oefening kan je de cursisten een aantal ronden laten rijden met nadruk op de bocht. Elke ronde moeten ze met een hoger ritme door de bocht heen, maar wel met een constant ritme.  Begin met een erg langzaam ritme, zodat ze goed aanvoelen hoe belangrijk het juiste ritme is bij een bepaalde snelheid.

Rij de eerst helft van de bocht in een heel rustig ritme (2-3 passen) en het tweede deel met een dubbel (driedubbel) zo hoog ritme. Varieer dit ook eens met een langzaam ritme. Let er wel op dat links en rechts even lang op het ijs staan.

Gat laten vallen
Hoger ritme haal je door een gat te laten vallen tussen 2 rijders en naar de ander toe te rijden. Of in groepjes binnen (bij rustige baan buiten om) door in te halen.

Plotseling versnellen
Rij in tweetallen een rustig ritme en de voorste versnelt wanneer hij wilt. Zorg dat het basis ritme wel al lekker genoeg is om een bocht te kunnen rijden.

Tellen
Tel je slagen en verhoog of verlaag het elke bocht.

Op de maat
Op het rechte eind heb je glijden druk zoeken en afzet, maar in de bocht ben je vooral bezig met afzetten. Dus je kan de cursisten de bocht insturen met het gegeven dat ze daarbij moeten tellen: 1-2, 1-2, 1-2. Elk getal is een afzet.

Voorbeeld van een rij-opdracht

Bekijk varianten van rij-opdrachten.

Probeer is verschillende ritmes af te wisselen. De ene bocht doe je een heel traag ritme, de andere bocht een sneller ritme. 

Aandachtspunten: Waar kun je op letten?