Timing

Voor veel beginners is het moeilijk om met timing aan de slag te gaan. Ze zijn vaak al blij als ze blijven staan en lekker aan het schaatsen zijn. Op een gegeven moment krijgen ook zij steeds meer met een sturende schaats te maken, die ze moeten proberen op het juiste moment af te zetten, oftewel de afzet goed te timen.

Ga staan met beide schaatsen iets wijder dan heupbreedte en met je knieën goed gebogen. Laat beide voeten ietsje naar buiten wijzen en pendel nu met je gewicht van links naar rechts waarbij steeds maar één schaats het ijs raakt. Probeer beide knieën goed gebogen te houden. Als het goed is glijd je nu naar voren. Dit is de basisbeweging, dus ook de basis afzet van het schaatsen.

 

Tik met de binnenkant van je tenen van de voet die in de lucht hangt, de binnenkant van de hiel van je glijschaats aan. Zet daarna direct met het standbeen af.

 

Wanneer je met de druk achterop je schaats tijdens het insturen van de vorige oefeningen iets extra door je knieën zakt zul je merken dat de schaats nog meer druk naar binnen gaat geven. Hier kan je nog krachtiger tegen afzetten.