Afzet

Beginnende schaatsers en schaatsers uit (lagere) middengroepen hebben vaak nog moeite met de afzet in de bocht. Zij zijn nog niet goed in staat om zowel met de rechter schaats als met de linker schaats af te zetten.

Bekijk het onderstaande filmpje over afzet in de bocht bij schaatsers uit beginnersgroepen en (lagere) middengroepen:

Wat wil je bereiken door te werken aan de afzet in de bocht?

Voorbeelden van oefenstof

Tip: kijk ook eens bij Afzet Gevorderden voor andere ideeën!

De basis op de matten naast de baan

In de hele groep, elkaar licht ondersteunend pootje over in het ritme; breed, breed, smal, pootje over.

De basis op het ijs

hetzelfde als hiervoor, maar dan op het ijs. De smalle stap met links maakt dat deze schaats voorbij het lichaamszwaartepunt op de buitenkant wordt gezet. Eventueel met steuntje van de instructeur of een medecursist.

Een bochtje maken

Op een klein baantje proberen een klein bochtje te maken waardoor een cursist een beetje in de bocht kan hangen. Als je geen klein baantje tot je beschikking hebt, kun je een aantal overstappen achter elkaar maken door eerst naar buiten te stappen en vervolgens naar binnen (kleine bochtjes in de grote bocht).

Duw je schaats onder je door

Probeer je linker schaats steeds onder je lichaam door te duwen (naar rechts / richting de buitenbaan). Voorwaarde is dat je je linker schaats op de buitenkant plaatst.

Voorbeeld van een rij-opdracht

Bekijk varianten van rij-opdrachten.

Tijdens de bocht wissel je overstappen af met tussenstappen. Elke keer als je overstapt probeer je ook je linker been naar de gele kussens te duwen. 

Aandachtspunten: Waar kun je op letten?