Schaatsronding

Het ijzer van de schaats is van de zijkant gezien rond. Het is een deel van een circelboog dat ook wel de ronding van de schaats wordt genoemd. Deze ronding zorgt voor een optimale glijdruk en zorgt ervoor dat de schaats kan sturen op het ijs. Hierdoor kan je de s-curve maken op het ijs en is er dus een goede afzet mogelijk (zie afzet en timing) en daarnaast kom je er beter de bocht mee door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(tekening  van schaatsmateriaal.nl)

 

Hoe rond wil je je schaatsen?

De ronding van de meeste schaatsen is 21 meter, maar kan varieren van 19 tot 25 meter. Deze ronding kan afhangen af van het gewicht van de persoon, de schaatstechniek en de tak van het schaatsen. Hoe zwaarder de persoon, hoe groter de ronding. Iemand met lange slagen heeft meer voordeel bij een grote ronding. Ook als je gaat schaatsen op natuurijs, met lange stukken rechtdoor, is een grote ronding prettiger. De ronding is echter het meest afhankelijk van wat de persoon het lekkerste vind rijden.

Controleren van ronding

Je kunt de ronding controleren door de glijvlakken van beide ijzers tegen elkaar te houden. Je kan dan tussen je ijzers door kijken of beide ijzers mooi rond zijn. Echter is een ronding vaak een precisie werk, want er kunnen ook vlakke stukken tussen zitten. Om het goed te meten, beschikt elke schaatswinkel de hiervoor bedoelde meters.

Hoe vaak laat je de ronding in je schaatsen zetten?

Als je ongeveer 1 keer per week schaatst, is het aan te raden 1 à 2 keer per jaar je schaatsen te ronden.

Waar kun je schaatsen ronden?

Het ronden van schaatsen wordt gedaan in hiervoor speciaal gemaakte machine. Bijna elke schaatswinkel beschikt zo’n machine en dus kan je hier vaak terecht voor het ronden van je schaatsen.