Middengroep

Cursisten uit een middengroep zijn in staat om lekker te kunnen schaatsen, maar zijn nog niet in staat om gecontroleerd te spelen met hun technische vaardigheid. Ook staat deze groep vaak op de grens van wel of niet pootje over door de hele bocht. Ook deze groep heeft baat bij extra stabiliteit. Bij hogere snelheden kan er gekozen worden voor hoge noren, omdat dan techniek, met name in de bocht, nog beter uitgevoerd kan worden.

Deze schaats heeft een ijzer met lage potjes met een lage leren schoen er boven op. Doordat deze schaats laag is, sta je er stabiel op en de schoen wordt als comfortabel ervaren.  Soms zie je bij de middengroep ook nog lage noren met een kuip schoen. Dit is een luxere en stevigere schoen met de mogelijkheid voor het ombouwen naar hoge noor of klapschaats.

Prijsklasse:  +/-  80 t/m 300 euro

Voorbeeld: Viking I, Viking II, Viking midlaag,

 

Deze schaatsen hebben hoger potten op de ijzer, waardoor de mobiliteit hoger wordt, maar de stabiliteit wordt iets minder.  Met deze schaats zijn er kleinere hoeken mogelijk met het ijs, waardoor je bijvoorbeeld beter door de bocht komt. Het comfort en gevoel bij deze schaats is ook wat hoger dan bij lagere noren, omdat er vaak een wat luxere schoen op zit.

Prijsklasse: +/- 250 t/m 570 euro

Voorbeelden: Viking Marathon I hoog, Marathon Mid, Viking Marathon Special

Een softcombi noor wordt ook wel eens voorzien van een klapstel.  De hoge stevige schoen in combinatie met een iets lagere klapschaats dan een “echte” klapschaats zorgt ervoor dat deze schaatsen stabieler zijn. Op deze manier kan je de natuurlijkere afzet van klapschaats ervaren en heb je toch die extra stabiliteit te pakken. Daarentegen is het gevoel wat minder en bij hogere snelheden kan deze schaats ook de bocht en afzet beperken.

Prijsklasse: +/- 200 euro

Voorbeelden: Viking Combi deluxe, Viking Combi I klap, Zandstra Comfort Klap