onze vergevorderden

Gewapend met een rood lintje rijden ze op hoge snelheid over de binnenbaan. Gevorderde schaatsers uit de hoge groep. Waar je vroeger maar één zo’n groep zag rijden, worden het er, vooral op de avonduren, steeds meer. Soms wel vier of vijf groepen! Aan deze groepen is het wel iets anders lesgeven dan aan andere lesgroepen. Wat precies de verschillen zijn, lees je in deze interessante module.

Hoge Groepen Inleiding: In de loop der jaren is het aantal gevorderden onder de cursisten enorm toegenomen. Waar er vroeger 15 personen hard in de binnenbaan reden en de (vaak enige) hoogste groep vormden zijn dat nu op de avonduren 4 of 5 groepen. Die cursisten hebben vaak al jaren les en hebben in die jaren heel veel kennis en informatie ontvangen over schaatsen. Sommigen schaatsen al langer dan veel instructeurs lesgeven. Wat zijn de verschillen tussen ‘normale’ lesgroepen en hoge groepen.

Wat maakt iemand een gevorderde schaatser? Wat is het verschil met minder gevorderden?

Gevorderde schaatsers komen om les te nemen maar ook om (samen) te sporten. Leren = les Sport = training. Dit resulteert in een trainingsles, een les ingedeeld op basis van  lichamelijke inspanning:

Hoe ziet een normale lesopbouw eruit:

Hoe ziet de lesopbouw van een hoge groep eruit:

Communicatie: Wanneer je les geeft aan hogere groepen dan communiceer je op een andere manier dan wanneer je beginners instructie geeft voor wie jouw verhaal helemaal nieuw is. Cursisten in hogere groepen hebben al vaker gehoord dat ze hun knieën moeten buigen en ook al zie jij dat dat nog niet goed gebeurt, jouw uiteenzetting van ‘de basale houding’ terwijl de groep stil staat en naar jou luistert zet dan nog weinig zoden aan de dijk. Je zult op andere manieren moeten zoeken naar aansluiting.

Bijvoorbeeld door:

Rijopdrachten

Individuele opdrachten duur