Lessen met Digitale ondersteuning en HOE ziet zo’n schema eruit

De Digitale schema’s staan onderaan deze pagina. (download vooral de Duo-app)

Hoi Duosporters, natuurlijk een heel gezond en sportief 2021. Deze “Covid-winter” vraagt van iedereen behoorlijk wat aanpassingsvermogen en is verre van “normaal” maar schaatsen MAG. Op veel banen kun je genieten van de buitenlucht. Op andere banen is het maximum aantal schaatsers aangepast aan de ruimte en luchtcirculatie. Natuurlijk houden we ons aan de maatregelen zoals die landelijk en lokaal gelden. Wij denken dat we verantwoord schaatslessen kunnen aanbieden maar op dit moment even niet zoals we dat gewend zijn.

Groepen cursisten verzamelen en collectief een uitleg doen en een opdracht geven is met de huidige maatregelen helaas niet mogelijk. Vandaar dat we de lessen digitaal ondersteunen. Elke zaterdagavond staan de lessen voor de volgende week weer online. Zo hoeft de instructeur niet iedereen apart te vertellen wat de opdrachten zijn en is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en een individuele aanpak.

Sommige groepen zullen samengevoegd worden met cursisten die na de kerstvakantie “nieuw” beginnen. Voor iedereen die voor de kerst ook lessen heeft gevolgd hebben we bij het schema van de week extra VARIATIE (blok 2a en blok 3a) toegevoegd zodat je op meer verschillende manieren dat deel van de schaatsbeweging kunt ontwikkelen.

Schaatsen blijft een heerlijke sport dus geniet ervan. Heel veel succes en schaatsplezier

HOE ziet zo’n schema eruit

De digitale lessen staan in een “gekleurd” schema. Het schema heeft wel enige uitleg nodig. Al hebben we 30 jaar ervaring in het geven van schaatslessen, deze manier is ook voor ons NIEUW. Het is ons globale idee over de vorm en de inhoud van deze les. Het is een richtlijn, een soort menukaart, een mogelijke invulling. Natuurlijk mag jij als schaatser deze menukaart voor jezelf pimpen of een smaakje geven dat meer bij jou past.

Het groene schema is voor beginnende schaatsers. Het gele schema is voor de middengroep. Het rode schema is voor de meer gevorderde schaatsers. De instructeur die je kan helpen is te herkennen aan dezelfde kleur lintje.

Even een korte omschrijving:

Tijd: wij verdelen een lesuur in 4 blokken (10-20-20-10 minuten).

Aandacht en Variatie: Wij benaderen schaatsen als een TOTAAL BEWEGING, die hebben we wel opgedeeld in thema’s of aandachtspunten. De aandacht die je geeft aan deze thema’s maken dat je de schaatsbeweging als totaal naar een “hoger” plan kunt brengen en daardoor beter leert schaatsen. Achtergrond van de thema’s hebben we per doelgroep uitgewerkt op andere plaatsen in de SCHAATSACADEMIE. Struin er maar een beetje door want er staat heel veel mooie en leuke informatie.

Deze Thema’s komen op een concentrische manier terug (dat wil zeggen vanuit meerdere aandachtspunten). Wij noemen dat onze “leerspiraal”. Wij denken dat door het aanbieden van gestructureerde variatie je de schaatsbeweging sneller en beter onder de knie krijgt. Variatie geeft een plezierig leereffect terwijl je je eigen lichaam de kans geeft om een oplossing te zoeken voor een aandachtspunt. Wij zullen dan ook altijd meerdere variaties geven waar je aan kunt denken.

Oefenvormen: Oefenen, trainen en leren gebeurt altijd in een bepaalde vorm. Een vorm die past bij het niveau. Het gaat daarbij om de relatie Arbeid en Rust. Dat is helemaal persoonlijk want dat heeft veel te maken met jouw fysieke gesteldheid, je conditie, je kracht, je lenigheid, je stabiliteit, etc. Vanuit onze ervaring geven we een voorstel waarbij je ook op dit vlak een positieve prikkel krijgt. Natuurlijk ben je zelf diegene die aan de knoppen zit. Zeker in deze “Covid” tijd.

Week 1 (2021)

Week 2 (2021)

Week 3 (2021)

Week 4 (2021)

Week 5 (2021)

Week 6 (2021)

Week 7 (2021)

Week 8 (2021)

Week 9 (2021)

Week 10 (2021)

Week 11 (2021)

Week 12 (2021)