Hoe leren kinderen schaatsen?

4 december 2018 Door: Mark Hakkeling

schaatsles kinderen Amsterdam

Om deze vraag te beantwoorden zou je het onderscheid kunnen maken tussen bewust leren (expliciet) en onbewust leren (impliciet). Maar los hiervan geldt altijd: Schaatsen leer je door te bewegen, te oefenen en de goede dingen te doen.

Als je het hebt over “de goede dingen doen”, dan is dat die schaatsopdracht die maakt dat kinderen beter, vrijer gaan schaatsen. Aan ons als instructeurs is het dan om te weten waar kinderen beter van gaan schaatsen en ze dat ook laten doen (verleiden tot).

Vooral de manier waarmee je tot de goede bewegingen komt is belangrijk.

Een voorbeeld:
Hoe leert een 5/6 jarige balans: Door op veel verschillende manieren balans te vinden op schaatsen. Het beste werkt een spel waarbij ze steeds moeten zitten en opstaan op het ijs ==> veel bewegen en steeds weer balans zoeken. Onbewust leren.

Daarom proberen we de opdrachten in de lessen te variëren, soms meer bewust oefenen en vaak onbewust. Bij kinderen zal de nadruk veel meer liggen op het onbewust automatisch leren.

Is een lesgroep op het ijs veel aan het bewegen op veel verschillende manieren, dan is de kans heel groot dat de kinderen veel leren en daar plezier aan beleven. Als kinderen veel in een rijtje moeten staan en om de beurt een stukje netjes moeten oefenen/schaatsen/bewegen leren ze veel minder en is schaatsen een stuk minder leuk voor ze.

Ook leren schaatsen? Doe mee met een vakantiecursus in de kerstvakantie! Kijk boven bij de vestigingen voor de schaatslessen bij een ijsbaan in de buurt of schrijf hier meteen in

Lees verder ook:
Groeit gras harder als je er aan trekt?, Van begrijpen naar vertalen: 5-6 jarigen en Schaatsen met kinderen. En wat is het verschil tussen het leren schaatsen van kinderen en volwassenen? Daarover meer in de volgende blog.

 

Je kan op dit moment niet reageren.