Kijkwijzer voor het OKT

26 december 2017 Door: Mark Hakkeling

Wat is dit jaar het belangrijkste schaatstoernooi voor de Nederlandse schaatsers? De Olympische Spelen?

Nee, het OKT. Hier worden de tickets uitgereikt voor de Olympische Spelen en slecht presteren betekent thuisblijven. Een mooi en spannend toernooi dus.

Wat kun je verwachten en hoe kun je gaan kijken?

1. Het scorebord, wie gaan er naar de Olympische Spelen?

2. Schaatstechniek

Ad 1. De plaatsingen
In principe mogen er een beperkt aantal schaatsers rijden per individuele afstand (3 per afstand behalve de langste afstand, daarop mogen 2 Nederlanders starten). Daarnaast is er nog plek voor 3 rijders bij de ploegenachtervolging en 2 bij de mass-start. Extra moeilijk wordt het gemaakt door de bepaling dat ieder land maar een beperkt aantal schaatsers mee mag nemen naar de spelen en er daarom een voorkeur bestaat voor rijders die op meerdere afstanden aanspraak maken op een podiumplek zoals Sven, Koen, Irene, Kjelt en nog een paar anderen. Echte specialisten voor 1 afstand krijgen daarom meer moeite zich te plaatsen. Op het OKT rijdt behalve de Nederlandse top ook de subtop. Deze rijders rijden in de eerdere ritten van een afstand maar maken eigenlijk geen kans op plaatsing. Voor plaatsing gaat het steeds om de laatste 4 ritten per afstand.
Over deze plaatsingen zullen de verslaggevers van studio sport uit ten treuren berichten en hoef ik hier niet dieper op in te gaan.

Ad 2. De schaatstechniek
Als je de wedstrijden echt lang gaat volgen is het leuk om per afstand ook echt naar wat technische aspecten te kijken. Ik maak eerst een onderscheid tussen techniek onderdelen en en bespreek deze aspecten daarna per afstand.

De start

Als je technisch naar een start wilt kijken kun je eigenlijk maar naar 1 rijder(ster) tegelijk kijken. Kies dus van te voren op wie je gaat letten. Let vervolgens op:

Het eerste rechte einde

De bochten

 


Shani Davis, een van de beste bochtenrijders ooit.

Rechte einden

Per afstand:

500 meter

1000 meter

1500 meter

3000 meter vrouwen en 5000 meter mannen

10.000 meter

 

 

Je kan op dit moment niet reageren.