Feedback met video

9 januari 2020 Door: Mark Hakkeling

Jezelf op beeld terugzien, helpt dat om beter te gaan bewegen?

In de jaren 90 van de vorige eeuw kwamen de eerste videocamera’s op de markt die bereikbaar waren voor gewone mensen en deden daarmee ook hun entree in de sport en het aanleren van bewegingen.

  

1990                                                                                   2020

Onderzoek

Die intrede van (eigen)beeldmateriaal bij lessen en trainingen leidde tot veelvuldig en wat ongecoördineerd gebruik bij het aanleren van bewegingen. Met de komst van opname mogelijkheden met telefoons, breidde het gebruik van beeldmateriaal verder uit. Gelukkig is er vrij veel onderzoek gedaan naar feedback met video materiaal en daar kwamen de volgende resultaten uit:

  1. Spiegelen; hoe dichter een beeld bij de cursist staat, hoe groter het spiegeleffect (iets na kunnen doen). Dus beelden van toppers hebben minder effect bij cursisten dan beelden van gelijkwaardige schaatsers. Beelden van cursisten zelf zijn hiervoor dus het beste.
  2. Laatste blijft hangen; het laatst geziene beeld blijft veruit het beste hangen, geeft het beste resultaat.
  3. Alleen het kijken naar een goede uitvoering geeft een positieve invloed op het leergedrag.

Valkuil

Deze richtlijnen betekenen dat even snel een filmpje maken en samen met de cursist bekijken en becommentariëren vaak betekent dat niet één ding benadrukt wordt (wat blijft hangen) en ook vaak negatieve zaken genoemd worden. Daarmee wordt het eventuele positieve effect van de feedback teniet gedaan.

Doen

Beter is (om het goed te doen): Bekijk de opname eerst zelf goed. Kies een stukje wat het goede laat zien van het technische aspect waar je mee bezig was. Laat dat alleen zien en benadruk die goede beweging en het gevoel dat daar bij hoort. Beperk je dus tot dat ene deeltje (best lastig).

Feedback geven met beeldmateriaal is dus iets dat je niet eventjes zomaar zonder voorbereiding doet. Maar dat geldt eigenlijk voor alles met betrekking tot lesgeven.

Je kan reageren op dit bericht.

Reageer