met oog voor veiligheid

Om ervoor te zorgen dat iedereen lekker kan schaatsen is het belangrijk om te letten op de veiligheid en de regels op het ijs.

Het bezoekersaantal is niet evenredig over de dag verdeeld. Dit betekent dat het ijs op enkele uren voller is dan op andere uren. Per ijsbaan en per dag is dit verschillend. Om ervoor te zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk kan schaatsen zijn er algemene regels. Deze zijn per ijsbaan verschillend.

Twee regels die op alle ijsbanen gelden

  1. Handschoenen (en soms ook een muts) zijn verplicht
  2. De minder snelle rijders schaatsen aan de buitenkant van de baan, de snelle rijders rijden aan de binnenkant van de baan

Als Duosport dragen wij bij aan de veiligheid op het ijs. Als er een krabbelbaan aanwezig is zullen de lessen van de jongste kinderen op dit stuk ijs plaatsvinden. Elke groep heeft een eigen pylonenbaantje. Als er geen krabbelbaan is of als daar niet genoeg plek is zal aan de buitenkant van de baan lesgegeven worden met behulp van een pylonenbaan. Groepen volwassenen verzamelen ook aan de buitenkant van de baan. Zij zullen altijd volledig aan de buitenkant staan. De instructeur is degene die ‘op de baan’ staat. Hij/zij is altijd herkenbaar aan Duosport-kleding. Tijdens de eerste lessen worden de regels met alle cursisten besproken, vooral bij kindergroepen krijgt dit voldoende aandacht.

De Duosport-instructeur is een van de eerste die aanwezig is bij valpartijen. Hij/zij moet daarom goed weten hoe te handelen tijdens zo’n situatie. Het is daarbij vooral belangrijk dat er gelet wordt op de veiligheid van het slachtoffer en van de andere schaatsers. Zorg er altijd voor dat duidelijk is dat er een valpartij heeft plaatsgevonden. Wat een instructeur verder kan doen vind je op de volgende pagina.