geeft feedback (feedforward)

Het geven van feedback (feedforward) komt vooral aan bod bij het ‘daadje’, als de cursisten bezig zijn met het uitvoeren van de opdracht. Dan heb je de mogelijkheid om nog een ander inzicht te geven om het leerproces te stimuleren.

‘Feedback’ betekent letterlijk terugkoppelen. Het is een mededeling aan iemand over hoe zijn/haar gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Met andere woorden; een instructeur geeft aan hoe de uitvoering van de schaatsbeweging (van een cursist) wordt waargenomen en ervaren. Bij het aanleren van schaatsen is feedback onontbeerlijk. Als instructeur kun je een cursist helpen met het uitleggen van de feedback die een oefening geeft en die moet leiden tot een feedforward in het volgende oefenmoment.

Bij het geven van een aanwijzing of correctie kunnen we onderscheid maken tussen groepscorrecties en individuele correcties. Voor een groepscorrectie kies je als je een groep nog niet zo goed kent. Naarmate je de schaatstechniek van de afzonderlijke cursisten beter leert kennen, moet je proberen je aanwijzingen steeds individueler te maken.

 

Module: Feedback