Dansen op het ijs

25 oktober 2018 Door: Mark Hakkeling

Goede schaatsers lijken te dansen op het ijs. Een ideaal dat er makkelijk uitziet, maar waarom is het soms zo moeilijk? En hoe kom je zelf tot zo’n mooi, subtiel getimed en gecoördineerd geheel?

Aansturing

Aansturing hersenen schaatsen spieren-2Door schaatsen te oefenen, word je coördinatief beter. Hoe gaat dat in zijn werk? We voelen natuurlijk allemaal dat als we ergens beter in worden, veel trainen trainen en oefenen, we datgene gemakkelijker gaan doen. Ons systeem, de spieren en aansturing, kent een groot aantal vaste samengestelde patronen/units. Dat is gemakkelijk en snel want dan hoeven niet alle 600 spieren in ons lichaam apart aangestuurd te worden. Elke beweging wordt zo met een beperkt aantal van deze units aangestuurd en gecontroleerd.

Vloeiend bewegingspatroon

Als je iets heel goed kunt, gebruik je juist meer van deze units die dan allemaal minder hard hoeven te werken, maar wel een mooier en vloeiender bewegingspatroon geven. Dit werkt beter dan met een paar patronen te blijven werken en die steeds harder te laten werken.

Een orkest

Zie het als een orkest. Een minder getrainde dirigent zal liever met maar een paar groepen werken, bijvoorbeeld de blazers en de violisten. Dat kan hij of zij dan nog wel controleren. Een geoefende dirigent kan alle groepen in het orkest mee laten spelen en daar een mooi getimed en gecoördineerd geheel van maken. Mooier, subtieler. Net als een goede schaatser dansend op het ijs.

Combinatie

Met schaatsen train je zowel kracht, conditie en coördinatie. Een mooie combinatie. Wij proberen in de lessen van Duosport je coördinatie te verbeteren door veel gevarieerde vormen aan te bieden. Zo betrek je veel van de hierboven geschetste patronen bij je coördinatie op het ijs. Dit zodat je vloeiend leert bewegen en je daarmee beter aan kunt passen aan de omstandigheden (denk aan een keer minder goed ijs, een duwtje van een andere schaatser enz.). Zie ook de vorige blog

 

Je kan op dit moment niet reageren.