Aanwijzingen

15 oktober 2014 Door: Mark Hakkeling

Wat is de aanwijzing die jij het meest hebt gekregen in je schaatscarrière? Welke aanwijzing heb je het meest op een ijsbaan horen roepen?
Beide vragen geven waarschijnlijk het antwoord: Diep zitten(of een variant daarvan).
Wat zou de reden zijn dat je die aanwijzing zo vaak hoort? (Die deze mannen hierboven dan ook geven)
  1. Iedereen zou iets meer door de knieën kunnen?
  2. Het is een techniek onderdeel dat zo gemakkelijk te zien/herkennen is?
Deze twee redenen wil ik kort even toelichten.
Te beginnen met 2.
Ja, iedereen kan zien dat 99,9% van de schaatsers niet schaatst met een kniehoek van 95 graden en theoretisch is hier dus altijd winst te boeken.
Dan kom ik gelijk bij 1.
Theoretisch zou iedereen beter gaan schaatsen met een diepere kniehoek alleen; in de praktijk is dit niet zo. Een diepere kniehoek alleen maakt dat de timing en ritme veranderen en bij gelijkblijvende kracht en lenigheid gaat de schaatser ook nog meer op zijn tenen schaatsen zonder ontspanning.
Hier afbeeldingen van een goede recreant(en instructeur Peter), een meer beginnende schaatser en een serieuze wedstrijdschaatser. Allemaal verschillende kniehoeken.
Dus; om beter te gaan schaatsen (meer druk en kracht leveren) moet vooral de timing en richting van de schaatsslag kloppen en daar past een voor jou juiste kniehoek bij. Alleen de kniehoek veranderen geeft niet direct een betere schaatstechniek.
Met een goed ritme en timing in je slag kun je juist door ontspanning(knie boven je tenen) beter afzetten(dieper zitten).

 

Je kan op dit moment niet reageren.